Har du tuslet blid og fornøyd nedover gaten en solfylt vinterdag, for å nesten bli påkjørt av en bilfører som snakker i mobiltelefonen når du skal krysse veien? Du er ikke den eneste!

De aller fleste vet at det ikke er lov å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil, men vet du at det faktisk er ulovlig å taste på telefonen i det hele tatt? Den eneste situasjonen du har lov til å taste på mobilen i bil er hvis du skal starte eller avslutte en samtale når mobilen er plassert i fastmontert holder. Du har også lov til å bruke handsfree, bluetooth- tilkobling og annen fjernstyring, men det forutsetter at du ikke trenger å berøre telefonen. Disse reglene ble gjort gjeldende i mai 2013 som en innskjerping av regelen som sier at du skal være «aktpågivende og varsom» når du kjører bil.

Politiet holder øye med dette i trafikken, spesielt i forbindelse med farts-/ bilbelte-/ og promillekontroller. De innrømmer at det ikke alltid vil være så lett å bevise at noen har tastet på mobilen mens de kjørte, men deres betjenter er godt trent i å observere bilførere og deres atferd. Alle som blir tatt i å taste på mobilen i trafikken, vil få et forenklet forelegg på 1300 kroner. I forbindelse med ulykker vil politiet kunne gå inn på sjåførens telefon og sjekke om den var i bruk på tidspunktet for ulykken. Skulle dette vise seg å være tilfelle, vil bilføreren straffes hardere.

Bruk av håndholdt mobil, både til samtale, sms og andre ting, gjør deg til en farligere bilfører. Gjør det til en vane å bruke handsfree eller bluetooth om du skal snakke i telefonen mens du kjører. Trenger du å sende en melding, stopper du først på et egnet sted før du begynner å taste på mobilen.

Dette er en heftig annonse fra India som med kraftige virkemidler forsøker å få folk til å ta ansvar for hverandre. Vi kan alle la være å snakke i telefonen med en person vi vet sitter bak rattet.

public-interest-public-awareness-ads-18-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

public-interest-public-awareness-ads-18-1