FØRERKORT, KLASSE B

FØRERKORT, KLASSE B / Trafikkopplæringen
Alle elever under 25 år må gjennomføre trafikalt grunnkurs før man kan begynne å øvelseskjøre både hjemme og på trafikkskole. Bevis for gjennomført trafikalt grunnkurs må alltid medbringes under kjøring (dette finner du på Statens Vegvesen sine nettsider.

Trafikant i mørket er en del av trafikalt grunnkurs. Her vil eleven, gjennom teori og forskjellige praktiske demonstrasjoner, oppleve hvordan det er å kjøre i mørket. Kurset varer én kveld og kommer i tillegg til de fire kveldene trafikalt grunnkurs består av. Alle, uavhengig av alder, må ta dette kurset.

Elever under 25 år, som ikke har tatt kurset før 31. oktober, kan ikke fortsette å øvelseskjøre mellom 1. november og 15. mars fram til kurset er gjennomført.

Elever over 25 år må ha gjennomført Trafikant i møkret og ha tatt førstehjelpskurs senest tre virkedager før førerprøven. Hvis førerprøven gjennomføres mellom 15. mars og 1. november, har kandidaten frist fram til 1. februar påfølgende år på å delta på Trafikant i mørket, da kurset kun holdes i vinterhalvåret.

Elever under 25 år som har førerprøve i sommerhalvåret, har frist fram til 31.10 på å gjennomføre Trafikant i mørket.
På trinn 2 jobbes det med tekniske ferdigheter som stopp, igangsetting, bakkestart og giring. Trinnet avsluttes med første obligatoriske time, Trinnvurdering 2, på 45 minutter.
På trinn 3 jobbes det trafikalt, og målet er at eleven skal kjøre sikkert og selvstendig i variert trafikk. Det jobbes med plassering, feltskifte, rundkjøringer, motorvei etc. Mot slutten av trinn 3 drar eleven på Sikkerhetskurs på bane. Dette innebærer én kjøretime opp til banen, teori og praksis på glatt bane og én kjøretime tilbake til trafikkskolen. For å avslutte trinn 3 gjennomføres Trinnvurdering 3 på 45 minutter.
Nå nærmer eleven seg slutten av opplæringen. Da gjennomføres Sikkerhetskurs på vei. Dette kurset består av fire deler (både teori og praksis), på tilsammen 13 undervisningstimer, som fordeles utover flere dager.